Esther de Bie en ouderenzorgorganisatie Aafje de perfecte match: ‘Ik heb mijn werkplezier weer terug’

Esther de Bie is al jaren werkzaam als communicatieprofessional, maar afgelopen zomer raakte ze het plezier in het communicatievak enigszins kwijt en zegde ze haar baan op. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe job, sloeg de twijfel toe. ‘Doordat ik het werkplezier was kwijtgeraakt, ging ik mezelf afvragen of het soort werk nog wel passend was.’ Ze worstelde met de vraag of ze überhaupt nog wel verder wilde als communicatieprofessional. Dankzij een rake match bij ouderenzorgorganisatie Aafje heeft ze haar draai inmiddels weer helemaal gevonden. ‘De fijne sfeer maakt dat mensen eerder een stapje extra willen zetten.’

Maatschappelijk betrokken

Gelukkig liet Esther zich niet alleen leiden door deze twijfels. Ze besefte dat er inhoudelijk veel leuke kanten zijn aan het vak. ‘In mijn vorige functie werkte ik op projectbasis regelmatig samen met diverse gemeenten. Dat maakte mij wel enthousiast om voor de overheid te werken. Aan de slag gaan met onderwerpen voor een breed publiek sluit perfect aan bij mijn maatschappelijke betrokkenheid.’

De stap naar Bureau voor Overheidscommunicatie (BvO) was daardoor geen verrassing. Alhoewel, de functie waarop Esther aansloeg, betrof helemaal geen communicatieopdracht bij de overheid, maar op detacheringsbasis bij zorgorganisatie Aafje. Die functie werd aangeboden via Communicatiemensen.nu, het zusterlabel van BvO dat zich richt op de private sector. Het bleek een match made in heaven: binnen een mum van tijd had ze de baan binnen en kon ze aan de bak.

‘Dat het allemaal zo rap ging, heb ik mede te danken aan het snelle handelen van recruiter Karin de Groot. Nadat ik op de vacature had gereageerd, kreeg ik dezelfde dag nog een reactie. De volgende dag hebben we gelijk kennisgemaakt. Dat voelde direct goed. Het was een heel open gesprek. Ze voelde mijn situatie goed aan en was ervan overtuigd dat ik goed bij Aafje zou passen.’

Beste Werkgever

Bij het sollicitatiegesprek bij Aafje was er gelijk een klik. Tot haar grote blijdschap kon Esther daar twee weken later van start als communicatieadviseur. Over haar eerste werkweek schreef ze afgelopen september op haar LinkedIn-pagina: ik werd heel hartelijk ontvangen én heb al een klein beetje mogen ervaren waarom Aafje ‘Beste Werkgever’ 2022-2023 is. Nu, ruim drie maanden later, is ze minstens nog net zo enthousiast.

‘We werken met een compleet nieuw communicatieteam. Dat betekent in de praktijk: nieuwe dingen opbouwen en bestaande processen tegen het licht houden. Ik krijg daarin veel vrijheid. Ik mag meedenken over belangrijke thema’s, zoals hoe we de potentie van onze thuiszorgmedewerkers beter kunnen benutten om het personeelstekort op te vangen. Ook ben ik bezig met organisatiebrede projecten, zoals het opzetten van een nieuwe website en het onderzoeken van de mogelijkheden voor een nieuw intranet.’

Coachende rol

‘Daarnaast word ik regelmatig door collega’s gevraagd om te sparren over onderwerpen die niet direct onder mijn takenpakket vallen. Die coachende rol bevalt wederzijds heel goed. Ik krijg ook vaak te horen van collega’s dat ze heel blij met mij zijn. Het is natuurlijk altijd leuk om te horen dat je je werk goed doet.’

Die goede sfeer voelt ze terug in de hele organisatie, die zo’n 6.000 medewerkers en 1.500 vrijwilligers telt. ‘Ondanks dat het zo’n grote organisatie is, is er oog voor alle medewerkers. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt. Of je nu stagiaire bent, gedetacheerd of vast in dienst; iedereen wordt hetzelfde behandeld. De benadering door collega’s, ook van andere afdelingen, is heel prettig en vol waardering: ‘Jullie zijn de experts, dus we horen graag hoe jullie over bepaalde dingen denken. Die fijne sfeer en die menselijke kant van de organisatie maakt dat mensen eerder een stapje extra willen zetten.’

Ben jij ook op zoek naar een match made in heaven? Neem dan contact met ons op.
D
an gaan we samen op zoek.